Kdo by někdy rád, co se týče sladkých pochutin, nezahřešil. Mnozí z nás několikrát denně zatouží po něčem sladkém na zub. Ještě více nás chutě potrápí v zimním období. Třeba při večerním posezení u televize, kdy nás začne honit mlsná. Tu ďobneme do jednoho bonbónu, tu do druhého. Často se pak divíme, kde se vzalo nějaké to kilíčko navíc. Zkusme udělat kompromis. Vyrobte si své vlastní pochoutky, jako za časů našich babiček. Třeba takové křížaly byly oblíbenou pochoutkou.
Vaším počátečním výrobkem může být sušené ovoce. Není sice tak sladké jako cukrovinky obsahující bílý cukr a jiné nevhodné složky, ale je pro nás určitě o mnoho zdravější. Z ovoce se při sušení odpaří přebytečná voda, ale vitamíny zůstanou. Příprava sušeného ovoce není nijak složitá. Pokud si uděláte mix s více druhy, určitě si pochutnáte. Vždyť sušené jahody, meruňky, kiwi, banány, hrušky a jiné plody jsou lahůdkou.
Sušit můžete prakticky cokoli. Můžete sušit v domácích podmínkách, troubě nebo v sušičkách. Sušení v sušičce určitě pro nás bude nejjednodušší. Pro sušení v domácích podmínkách totiž musíme dodržet, aby ovoce bylo v suché a větrané místnosti při ideálních teplotních podmínkách. Sušení v troubě je také možné, ale ovoce je nutné sušit při otevřených dvířkách trouby, a to i několik hodin. Spotřeba energie vás pak určitě nepotěší. Ideální tedy bude sušička.
Do sušičky si připravte zralé a nepoškozené ovoce. Se sušením začněte hned, jak ovoce sklidíte. Některé menší plody můžete sušit vcelku, třeba třešně, menší jahody a podobně. Ovoce je pak chutnější. Odstraňte pecky a jadřince u ovoce, kde je to potřeba. Nakrájejte na plátky půl centimetru silné a vložte do sušičky na připravená plata. Dbejte na to, aby se ovoce mezi sebou nedotýkalo. Výhodou sušiček je, že můžete sušit větší množství ovoce najednou. Vaším ovocným výrobkem můžete také někoho obdarovat.